The Hague Tea

Uniek in Den Haag

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Thee wordt gezet met behulp van blaadjes van de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee zijn allemaal afkomstig van deze plant, maar onderscheiden zich door hun eigen specifieke productieproces.

Nooit eerder was het een Nederlandse kwekerij gelukt om deze plant te kweken in ons klimaat en ook geschikt te maken voor thee-productie.

Op zich al uniek Nederlands, maar door toevoegingen van gedroogde planten en vruchten die rond Den Haag in de natuur te vinden zijn produceren wij een eigen melange onder de naam "The Hague Tea"

De theeblaadjes van deze plant worden bij ons geteeld, gedroogd en bewerkt. Deze thee kunt u bij ons kopen maar ook ter plekke drinken in ons Theelokaal annex Lunchroom. De theeplanten zelf worden in de pot verkocht.

Thee of Infusies

Thee

Thee of infusie? Infusie of thee? Thee is afkomstig van de Camellia sinensis. Enkel het aftreksel van deze theeplant mag thee genoemd worden. Groene, witte, gele, zwarte, Oolong, Pu-erh thee en Matcha zijn stuk voor stuk pure theetjes. Andere extracties die niet afkomstig zijn van deze plant horen thuis onder de categorie ‘infusies’. Denk maar aan thee gemengd met vruchten of kruiden, zoals een infusie gemaakt van kamille, kersen, munt of appel.

Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, waaronder cafeïne, een stof die effect heeft op het menselijk functioneren door de mild stimulerende werking. De cafeïne in thee wordt vaak theïne genoemd. Veel mensen voelen zich alerter na het gebruik ervan. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne; een kop koffie gemiddeld 75 milligram cafeïne. Naast cafeïne bevat thee ook theanine en fluoride.

Theesoorten

Groene thee │ Deze gezonde en krachtige thee is erg geliefd in Azië, het theecontinent bij uitstek, maar wint ook bij ons aan populariteit. Vers geplukte groene theeblaadjes worden gestoomd of verhit en nadien gedroogd. Groene thee is bekend om zijn heilzame werking, een sterk aroma en een natuurlijke grassige smaak. Een combinatie met citroen of jasmijn zorgt voor een frisse toets.

Witte thee │Deze fluweelzachte theeblaadjes worden jong geplukt. Het is de meest pure vorm van thee met een delicate structuur. Het is een verfrissende thee, zeer licht van kleur en zacht geurend. Witte thee heeft een subtiele zoete en bloemige smaak.

Gele thee │ Een zeldzame thee dankzij een bijzonder verwerkingsproces. Na een langzame stoomprocedure worden de theeblaadjes onder een licht vochtige doek gelegd waardoor de zoetheid en geur versterkt worden. Pas nadien gaat het droogproces van start. Een gele thee heeft een milde smaak met een frisse afdronk.

Zwarte thee │Door een lang oxidatieproces worden de theeblaadjes volledig geoxideerd. Dit zorgt voor de typische goudbruine tot zwarte kleur en een zacht tot pittig smaakpallet. Zwarte thee wordt in de neus als intens ervaren, kruidig en fruitig met een nootachtige toets.

Oolong thee │ Betekent in het Chinees letterlijk ‘donkere draak.’ Deze semi geoxideerde thee is een kruising tussen het volle karakter van zwarte en het frisse palet van groene thee. In Frankrijk wordt het soms ook blauwe thee genoemd, omwille van de vele kleurfacetten van het droge half gerolde blad. Vrij zacht van smaak met een delicate geur, gekenmerkt door een fris, zoet, bloemig, fruitig en nootachtig karakter. Wist je trouwens dat de derde of vierde infusie van deze thee meestal het lekkerst is?

 

Infusies

Infusies

Kruideninfusie│Gedroogde kruiden zorgen voor een oneindig divers smaakpallet. Ga je voor een enkelvoudig kruid zoals brandnetel, kamille of linde? Of mag het net dat tikkeltje meer zijn? Kies dan voor aromatische kruidenmengelingen. Start je dag met een heerlijke melange van citroengras, paardenbloem en groene thee of kies voor het slapengaan voor een avondmix met citroen, salie en lavendel. Laat je verrassen door de vele kruideninfusies.

Fruitinfusie │Thee gemaakt van pure stukjes gedroogd fruit. Gedroogde bosbessen, bloedsinasappel, frambozen, abrikozen,… geven een heerlijke fruitsmaak af. Puur natuur en heerlijk gezond! Een verfrissend idee voor in de zomer en bovendien cafeïnevrij, dus ook geschikt voor kinderen!