Oolong thee

Pluk voor Oolong thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet te veel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

1. Verflensen

Op een droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster , (bak)blik of rieten plateau en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden. Schud de blaadjes regelmatig op.

2. Drogen

Plaats de blaadjes op een bakblik in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen.

3. Rollen

Je laat de blaadjes niet afkoelen en gaat ze nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

4. Oxidatie

Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 1 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C).

5. Rollen

Herhaal het rol proces voor een tweede keer nadat deze zijn geoxideerd op kamertemperatuur.

6. Oxidatie

Laat de bladeren nog 30 minuten oxideren bij kamertemperatuur.

7. Drogen

Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog op een hogere temperatuur gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (130°C tot 135°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte Oolong thee.