Groene thee

Voor groene thee pluk je de nieuwe jonge blaadjes die in het voorjaar verschijnen.
Deze jonge blaadjes zitten aan een licht takje terwijl die van het jaar ervoor aan een bruin takje zitten.

1. Verflensen

Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze buiten of binnen. Laat 20 uur drogen zodat 60% van het vocht verdampt. De blaadjes worden zo zacht en slap.

2. Stomen

Gebruik een metalen of bamboe stoommandje en plaats deze in een pan waar 1cm water in staat. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt haal je de deksel eraf en leg je de theeblaadjes in het stoommandje. Doe de deksel er weer op en laat ze zo’n 1 à 2 minuten stomen tot ze een mooie olijfgroene kleur hebben gekregen. Haal de pan van het vuur en spoel de blaadjes meteen af met koud water.

3. Rollen

Rol de blaadjes tussen je handen.Hierdoor komt er sap vrij die in aanraking met natuurlijke chemicaliën zorgt dat de bladeren smaak afgeven.

4. Oxidatie

Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C). De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.

5. Drogen

Plaats de theeblaadjes in een voorverwarmde oven van tussen de 100°C en 110°C. Schud ze na 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 12 minuten zouden ze helemaal droog en knisperend moeten zijn. Tijd om van een kop groene thee te gaan genieten!